Stránky

1. srpna 2019

Voňavý dárek


Taky máte rádi vůni dřeva? Kluci dostali od babičky k narozeninám jeden super voňavý dárek. A mě to inspirovalo k článku o čtyřech našich oblíbených dřevěných hračkách. Tou pátou je pak vláčkodráha, ale tu asi máte doma skoro všichni, tak snad prominete, že jsem ji vynechala.


1. KAPLA
Kluci nedávno oslavili třetí a páté narozeniny a když rozbalili ten obrovský a těžký dárek od babičky, linula se z něj krásná vůně dřeva. Dostali totiž stavebnici Kapla. Je to ta nejjednodušší a přitom geniální stavebnice, jakou znám. Dřívka z francouzských pínií, ničím neslepovaná, precizně ohoblovaná. Dočetla jsem se, že za jejím vznikem stojí jeden snílek, holanďan, který se přestěhoval do Francie, aby si tam splnil klukovský sen a postavil středověký hrad. Nejprve začal stavět modely, ale pořád nenacházel správnou stavebnici, ze které by šly postavit i střechy, překlady a podobně. A tak vymyslel Kaplu, jejíž dílky mají ideální poměr stran 1:3:5 a umožňují tak postavit různé stavební prvky. My máme balení s 1000 dílky, takže z toho jdou postavit opravdu parádní stavby a hlavně každý stavitel má pro svůj projekt dost dřívek a nahádají se o ně (tak často). Babička nám stavebnici objednala v brněnském eshopu Arki, který jsem ji doporučila, že tam mají hezký výběr hraček pro děti a že s ničím od nich určitě neudělá chybu. Na webu pak najdete i spoustu inspirace, co můžete z Kaply postavit. My zatím tvoříme hlavně podle fantazie, skvěle se z ní staví různé garáže pro všechna ta naše auta, věže, mosty, silnice. A Milan s babičkou z ní postavili dokonce dřevěný dort. Když už byly ty narozeniny :)

2. ABECEDA OOH NOO
I druhou oblíbenou dřevěnou hračku máme z Arki. Koupila jsem ji u nich jednou na festivale mini, kam každý rok z Brna jezdí vystavovat. Jsou to velké dřevěné kostky s abecedou a číslicemi 0-9. Už je máme docela obouchané, protože ze začátku jsme z nich stavěli klasicky věže - máma postaví, dítě zboří, tisíckrát dokola. Pak jsme začali dělat číselnou řadu 0-9 a přiřazovat k jednotlivým číslům správný počet mušliček, které jsme si přivezli od moře. A teď už na nich trénujeme písmenka a skládáme jména a krátká slova.



3. MANHATTAN
Must-have stavebnice pro každého malého architekta. Kupovala jsem ji předminulé Vánoce ve slovenském eshopu Mojtoj, ale teď už ji u nich v nabídce nevidím. Je to polská značka Bajo, jež mě vždycky překvapí nějakým kouskem, který se jim vážně povede. Tahle stavebnice je toho příkladem. Obsahuje desku, ve které jsou prohloubené jednotlivé parcely, hezky pravidelně s kolmými ulicemi jako na Manhattanu. Z 54 bloků v jemných barvách pak můžete celou desku zastavět mrakodrapy podle svých představ.

4. MALOMĚSTO
A jako protiklad k téhle newyorské divočině mají kluci klidné maloměsto, opět dokonale jednoduchou stavebnici. Tři překližkové díly, které se dají do sebe různě zasouvat a vytváří tak kulisy pro další hru s autíčky nebo zvířátky. Navíc je skvělé, že desky snadno složíte, uložíte do látkového pytlíku a máte razdva uklizeno. Je to nápad jedné šikovné maminky z Písku, která tvoří pod značkou By Lucky. 



2 komentáře:

  1. Nádhera!
    Aj Luckina hračka:-)
    Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj už sem hračky objednala. Moc se mi tyhle hračky líbí, protože zvyšují tvořivost a jsou ze dřeva a ne z laciného plastu, takže to i vydrží

    OdpovědětVymazat