Stránky

10. července 2019

That's one small step for a man, one giant leap for mankind.

NASA
20. července 1969 v 20:17:40 Neil Armstrong a Edwin Aldrin přistáli na Měsíci. O šest hodin později vystoupil Armstrong jako první člověk na povrch Měsíce. Tato první měsíční procházka trvala dvě a půl hodiny. Pojďte se inspirovat "great leap for mankind" a pořádně si 50. výročí této významné události užijte i s dětmi! Tady je pár tipů, čím si to můžete zpestřit a co můžete podniknout.


V Praze se bude konat jedinečná akce MOON 50: ZPÁTKY NA MĚSÍC. 20.7. nebo 21.7. večer vyražte do Mahlerových sadů, odkud budete moci sledovat start slavné rakety pomocí videomappingu na Žižkovské televizní věži. Projekce bude věrně kopírovat skutečný začátek letu americké posádky. 
Program akce je následující:
19:00 koncerty, hudební doprovod (warm-up), přednášky, rozhovory, workshopy
22:00 start intro filmu s uvedením historie a přesahů
22:15 start Apolla 11
22:30 projekce filmů
Myslím, že to bude fantastický zážitek, kvůli kterému se vyplatí dětem protáhnout večerku.

MOON 50

Pokud se na noční potulování Prahou necítíte, nevadí. Stejně skvělý zážitek budete mít i z výstavy 50 let na Měsíci, kterou připravilo Planetum ve Štefánikově hvězdárně na Petříně a v Planetáriu ve Stromovce. Výstavu můžete navšívit od 4.7. do 20.7. Ve Štefánikově hvězdárně je vystaven kámen z Měsíce, na který si můžete dokonce sáhnout, a také tam najdete model vozítka, kterým se Armstrong a Aldrin pohybovali po povrchu Měsíce. V Planetáriu ve Stromovce vás pak čeká přistávací modul Apollo 11 v životní velikosti a tématická venkovní výstava. Modul si budete moci prohlédnout i zevnitř, jen si k tomu musíte zakoupit lístky, které budou dostupné od 12.7. pouze on-line.

Planetum

A protože je mi jasné, že většina z vás během prázdnin řeší, jak dětem vyplnit volný čas a přitom to rozumně skloubit s prací, vybrala jsem vám i jeden tématický příměstský tábor, který skvěle navazuje na 50. výročí Apolla 11. Od 5. do 9.8. pořádají Little Bubbles příměstský tábor Vesmírná odysea! Do jejich rakety mohou nastoupit všechny děti od 3 do 10 let, denně mezi 8:30 a 17hod. si užijou skvělé kosmické dobrodružství a procvičí jazyk, kterým spolu mluvil i Armstrong s Aldrinem. Na Little Bubbles mě přivedl náš Milan, který se k nim bez mého přičinění propašoval do dětského koutku na festivale mini. Přiběhl od nich tak nadšený, že jsem pak "Bublinky" začala více zkoumat. A výsledek? Nejenže jsem Milana přihlásila na jeden z jejich táborů (mrkněte i na další turnusy, mají jich celkem 7 na různá témata), ale také bych k nim ráda na podzim zapsala Františka na klasický kurz jógy s angličtinou. Už delší dobu sháním nějakou angličtinu pro úplné mrňousky a Little Bubbles se svým pozitivním konceptem u mě zatím vyhrávají. 

Little Bubbles

Vesmírné téma je oblíbené i mezi hračkami a dalšími doplňky pro děti, tak jsem vám vybrala několik takových, které jsou mi sympatické.

Jestli máte doma také puzzle nadšence jako já, určitě u vás zaboduje tenhle Kosmonaut od španělské značky Londji. Můžete koupit v eshopu Hračky odjinud. Balení obsahuje 36 dílků, takže je hravě složí i tříleté dítě.

S kreativní sadou Ani Muk na vesmírné téma si můžete sestavit model sluneční soustavy, zkoumat hvězdnou oblohu a naučit se souhvězdí nebo si vyrobit ufounka. 


Lego u příležitosti 50. výročí spustilo od 1.7. prodej lunárního modulu Apollo 11 za necelé tři tisíce korun. Na Mallu jsem narazila na "kopii" od prodejce Cobi, která je sice o něco menší a ne tak hezká, ale stojí o poznání méně.

Naopak úplně zdarma si můžete stáhnout dvě tématické aktivity. Vesmírné omalovánky od Pipasik, které si děti mohou dokreslit podle vlastní fantazie. A papírový model sluneční soustavy od Juchuuu! k vystřižení a dobarvení. Už před nějakou dobou jsme si tyhle modely s klukama vyrobili a je to skvělá dekorace do pokojíčku. 


Kvalitní teoretický základ pro cestu do kosmu vám poskytne nakladatelství Labyrint se svou knihou Profesor Astrokocour: Hranice Vesmíru nebo s 5. vydáním časopisu Raketa, které se celé věnovalo Vesmíru.

Ty správné outfity pro malé kosmonauty můžete vybírat u české značky Shark in the park nebo slovenské Mile. Obě dvě mají starší kolekce s vesmírnými potisky. Naši kluci nosí mikiny s kosmonautem od Mile i trička s kosmonautem od Sharka, náhoda? :-D
Shark in the park
Mile

A na závěr jeden pohodlný tip - Prima ZOOM v červenci vysílá několik dokumentů o dobývání Měsíce. Jejich kompletní popis a vysílací časy můžete dohledat v tomto článku Proti šedi.

A nezapomeňte k tomu všemu dětem pustit Novosvětskou symfonii od Antonína Dvořáka!

Žádné komentáře:

Okomentovat