Stránky

1. prosince 2018

KK & festival mini


Jestli půjdete na festival mini kupovat nějaké měkké dárky, tak mám pro vás jeden extra tip. Zastavte se u Kateřiny Kaláb, která pod značkou KK tvoří ty "nejňuchňavější" mikiny pro mámy i pro děti. Kateřina je maminka roztomilé čtyřleté holčičky a manželka výtvarníka Jana Kalába, na jehož výstavu můžete do konce roku zajít do Trafo Gallery.

Obligátní otázka na začátek - jak ses dostala k šití?
Když jsem byla těhotná s Tildou, přihlásila jsem se na kurz šití a pořídila si první šicí stroj. Vzpomínám, že úplně první věc, kterou jsem na něm ušila, byla taška. A hned potom jsem propadla kouzlu galanterie a začala hromadit různé stuhy, zipy, barevné nitě... Jelikož s manželem hodně cestujeme, sbírala jsem látky z celého světa. Začala jsem šít různé taštičky z barevných látek, objevených nejvíce v USA a Francii. Kromě toho jsem zkoušela šít i mikiny, ale nikdy jsem s výsledkem nebyla stoprocentně spokojená, a tak jsem začala shánět precizní švadlenu. A to byl teda oříšek!

Dobré švadlenky jsou nedostatkové zboží, to slýchám často! A kdy tedy vznikla značka KK a jak vypadala první kolekce? 
Značku KK jsem založila někdy před dvěma roky a první kousek byla šedá mikina. Pro teplákovinu mám slabost. Hledám ji taky různě z celého světa, třeba ta růžová na aktuálních mikinách je z Řecka. A spíš, než bych vytvářela kolekce, ladím jednotlivé střihy a to hlavní jsou stále mikiny. Pořád zkoumám, jaké jsou možnosti, objevuju, kde se dá koupit jaký materiál, a vymýšlím, jak nejlíp vyřešit různé detaily. Obecně tvořím pohodlné, minimalistické věci. Miluju Amsterdam, Holandsko, líbí se mi jejich móda a trochu divné barvy, pudrově růžová třeba. A protože mě inspiruje i moje rodina, tvořím hodně věci máma - dcera. 

Jako máma dvou kluků doufám, že sis pro festival mini připravila něco i pro kluky :) Na co se můžeme těšit?
Neboj, i pro kluky jsme něco ušili :) Na mini budu mít šaty z teplákoviny, pro maminky šedivé a pro holčičky v šedé i růžové barvě, s pásečkem. Pak petrolejové mikiny s pruhem, tam bude právě holčičí i klučičí varianta. Trička pro děti i dospěláky a černé a růžové či šedivé čepice. A taky pro festival mini chystám jeden speciální kousek, u kterého jsem se inspirovala svou dcerou. Budou to legíny, které mají třpytivou část, naše Tilda totiž zbožňuje třipytivé věci. Ale pouze pár kusů.

A už máš vymyšlené, jak tuhle krásu na festivale mini vystavíš? Jak bude vypadat tvůj stánek?
Mám strategické místo kousek od občerstvení, s velkou bílou zdí, co si úplně říká o pruh, který provází všechny mé modely. S přípravou mobiliáře mi pomáhá studio Vobouch, které tvoří nádherné vázy s neobvyklými kombinacemi porcelánu a betonu nebo třeba kůže. Mám od nich dva dřevěné štendry, na kterých bude oblečení, a pak stoleček, na kterém nemůže chybět designová Vobouch váza. Ještě přemýšlím, co dám na zem, abych to místo ještě zútulnila. 

Poslední otázka bude stejná, jako jsem položila i Markétě v přechozím rozhovoru. Co tebe samotnou zajímá, na co se půjdeš na festivale mini podívat a případně, co bys tam ráda koupila své dceři? 
Nejvíc mě zaujala korejská kosmetika Whamisa v concept storu Pure District, tam se určitě půjdu podívat, jestli něco nepořídím pro Tildu. A pak určitě omrknu i módu, třeba značky Shark in the park nebo Loow Fat Kids.

Na závěr vás ještě pozvu na jednu zajímavou akci, která se koná před festivalem mini. V rámci doprovodných programů k výstavě Point of Space v Trafo Gallery povede Kateřina šicí dílnu, na které si budete moci ušít polštářek ve tvaru obrazů Jana Kalába. Dílna je pro děti od 4 let a osobně vám ji moc doporučuji. Jednak Honzovy obrazy se dětem líbí (vzpomínám, jak náš tehdy roční Milan mezi nimi vesele pobíhal ve Ville Pellé) a taky nemůžu zapomenout na super workshop právě v Trafo Gallery někdy před dvěma lety. Tehdy tam měl výstavu Jakub Janovský a připravil pro děti skvělé tvůrčí odpoledne. Takže v neděli 2.12. od 14 hodin v Trafo Gallery.

Moc děkuju za rozhovor, Kateřino! A budu se těšit na viděnou na festivale mini.

7. a 8. 12. 2018, 10 -18 hodin
OD Kotva, Nám. Republiky 8, Praha 1
5. a 6. patro - vchod bočním vstupem z pasáže








2 komentáře:

  1. Prosím dají se od KK věci koupit i někde on line, pro ostatní, kteří jsou z daleka a nejedou na Mini? Eshop? Díky Adéla vejvodova.adela@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den, Katerina zatim eshop nema, ale muzete ji kontaktovat na Instagramu nebo na Facebooku.
    https://instagram.com/kk_bykk
    https://www.facebook.com/bykk2016/

    OdpovědětVymazat