Stránky

20. dubna 2017

Festival mini & Mia Kőhlerová



Jak voní tato papírová růže, jež je předzvěstí květnového festivalu mini? K "načichnutí" vás zvu právě teď v prvním ze tří připravovaných rozhovorů.
Po uplynulých ročnících je již zcela zřejmé, že organizátorky pečlivě vybírají a zařazují na festival jen autory a prodejce, kteří se nějakým způsobem vymykají běžné komerční nabídce. Toto pravidlo do posledního puntíku potvrzuje i fotografka Mia Kőhlerová. Nečekejte sladké, růžové a modré ateliérové fotografie. Tvorba Mii je velmi osobitá a výrazná, ale věřím, že si vás získá!



Mia Kőhlerová právě dokončuje studium na slezském Institutu tvůrčí fotografie. Ve své diplomové práci se věnuje izraelským fotografům, ze kterých ji nejvíce inspiruje Adi Nes a jeho inscenované fotografie. I Miina volná tvorba je velmi ovlivněna judaismem, spiritualitou a vztahem k přírodě. Klame svým vzhledem. Je to křehká mladá žena, která má za sebou ale mnoho dobrodružných cest stopem napříč celou Evropou, ale i přes Taiwan, Čínu, Hong Kong, Malajsii, Izrael či Los Angeles. Umění patří k jejím zálibám již od dětství. Má tři sourozence, se kterými vyrůstala v Praze. Na festivalu mini představí pohádkové rodinné portréty.

Fotografie je na festivalu mini novinkou. Na co přesně se mohou návštěvnící těšit?
Představím svůj komerční projekt - portréty na pohádkové planetě Candyland a v galaxii Milkyway. Jedná se o rodinné focení, nejradší mám, když se nás sejde co nejvíce, táta, máma, děti, pejsek, kočka nebo třeba i koza.

Candyland, Milkyway? To zní zajímavě! Kde najdu tyhle pohádkové světy?
To je tajné ;) Mám své lokace, na kterých fotím nejraději. Jsou v Praze a v jejím okolí, ale nebráním se fotografování i na jiných místech. Tato moje místa jsou ale ideální, mám k nim hluboký vztah, cítím z nich energii, kterou dokáži přenést i na fotografii.

Jak takové focení probíhá? Připravuješ si dopředu scénu, styling apod.?
Vůbec ne, já fotím intuitivně. Mám k ruce asistenty, kvůli světlu a tak, ale jinak styling řeším také velmi impulzivně. Často své modely i oblékám do svého oblečení, různě je obmotávám a pracuji s aktuální energií. Mám ráda rozpuštěné vlasy. Někdy při focení používám pleťový pudr Lush, ale jinak nechávám vyznít přirozenost modelů.

Focení dětí není úplně nejjednodušší disciplína. Chvíli neposedí, dělají blbinky. Jak s nimi pracuješ?
Mým cílem je vytvořit obraz dítěte. Nechávám je, aby byly přirozené a čekám na ten okamžik. Někdy je trošku nasměruji, řeknu jim, kam se dívat. Focení netrvá dlouho, takže to zvládnou všechny děti. Vždy panuje dobrá atmosféra a jde o příjemný zážitek.

Tvoje fotografie jsou hodně něžné, zasněné, někdy až trochu smutné. Většinou jsme zvyklí na fotky rozzářených, chichotající se dětí.
Je to tak, moje fotky jsou v tomto jiné. Jak už jsem říkala, snažím se zobrazit děti, jaké opravdu jsou. Vidím v nich jejich dospělou tvář a nebojím se ji ukázat na fotografii. Inspiruje mě holandské barokní malířství, což může být z fotografií také patrné. Pokud si to ale rodiče vyslověně přejí, není problém udělat i druhou variantu téže záběru, ale s usmívajícím se dítkem. 

Takovou verzi pro babičky, že?
Přesně tak :)

Na svých stránkách uvádíš cenu za toto rodinné focení 17 900 Kč. To není málo. Co vše tato cena zahrnuje? A neuvažuješ o nějaké festivalové slevě?
Ano, na festival mini budu mít připravenou speciální nabídku, takže se vyplatí se za mnou zastavit. Ale už teď je možné se domluvit na levnější variantě, kterou zájemcům o focení nabízím. Pokud se dohodnou dvě rodiny společně na focení v jeden den, celková cena je potom 21 000 Kč. Takže 10 500 pro jednu rodinu. Výstupem z focení je balíček 7 až 10 fotografií na USB a jedna vybraná fotografie vytištěná na kvalitním stoletém papíře. Tuto fotografii vám navíc zarámuji do krásného rámu, takže získáte v podstatě hotový obraz, připravený na pověšení ve vašem domě.

A ta speciální nabídka, kterou si schováváš na mini? Prozradíš? Prosím prosím?
Jako dárek k focení od mne dostane maminka nebo dcera lněné šaty nebo overal z kvalitního lnu v hodnotě 7 900 Kč. Je to naprostá novinka, šaty představím poprvé na festivalu, jedná se o novou značku MIAMAMA. Šaty nebo overal budou šité namíru a nejlépe ještě před focením, takže v nich pak maminku nebo dceru můžu rovnou vyfotit. Zároveň bude mít kvalitní a hezkou vzpomínku na focení.

Úžasný nápad! Chystáš ještě něco dalšího?
V současné době se kromě dokončení magisterského studia soustředím hlavně na tento projekt portrétů rodin, ale plánů mám v hlavě mnoho. Ať už co se týče studia fotografie nebo práce a rozšiřování mého pole působnosti i na módu. Ohromě mě baví australská móda pro děti.

A co ty a děti? Jsi mladá, ale neplánuješ už vlastní rodinu?
I to je na soupisu mých plánů :)

Děkuji moc za tvůj čas a držím palce, ať se ti daří uspět nejen na festivalu mini, 
ale i dalších pracovních i osobních projektech!









1 komentář:

  1. Super rozhovor! Pokud se nebudu ostýchat, určitě se u ní zastavím. Zní dost zajímavě...

    OdpovědětVymazat