Stránky

16. listopadu 2016

mini hračky


Milan má už nejakou dobu silně autíčkové období. Mám pocit, že s autíčkem v ruce ráno vstává, snídá, obědvá, věčeří a zas ulehá, a mezitím si hraje, no ano, s autíčky. Ale věřím tomu, že následující výběr hraček by ho taky zaujal, aspoň na chvilku :) A co že mají tyto hračky společného? Všechny je budete moci koupit na festivalu mini, jehož druhý ročník se koná již 25.-27.11. v Kafkově domě v Praze.
Auta jsou sice super, ale když se v noci chcete přitulit a pomazlit, zjistíte, že kovová dvířka pick-upu jsou moc tvrdá. Proto i těm nejzarytějším autíčářům přijde vhod jako parťák do postýlky nějaký měkký mazlík. Na mini určitě nepřehlédněte originální, ručně šité hračky, maňásky a různá mazlící zvířátka s nezaměnitelným rukopisem Andrey Tachezy. Tuhle ilustrátorku máme rádi, knížku o Johanovi jsme přečetli už asi milionkrát a od té doby dost jedeme v medvědech.

Kromě textilních hraček Andrey Tachezy mě z nabídky festivalu mini zaujaly především hračky ze dřeva. A to hned od několika značek. První z nich je Cili. Tuto značku založily dvě maminky, které se rozhodly pro svoje děti vytvářet originální hračky, které by podporovaly fantazii. Inspirací při jejich tvorbě jsou jim vzpomínky na to, s čím si samy jako malé hrály. A možná i proto jsou mi jejich výrobky tak sympatické. Nejvíc mě dostaly barevné kolíčky, které se vkládají do dřevěné podložky, a také provlíkací dřevěné "šití". To jsou hračky podle mého gusta!

Další dvojicí, která tvoří dřevěné hračky podporující fantazii dětí, jsou Veronika Watzková a Monika Matějková. Tyto studentky UMPRUM navrhly pod značkou My dvě kouzelné vesmírné objekty nazvané Mimozem. Všechny jsou vyrobeny ručně, z dubového dřeva, v malých sériích. Některé se dají rozebírat a různě skládat, jiné jsou napevno. Nedávno jsem o Mimozemi psala celý článek, který si můžete přečíst zde.

Taková pánská varianta dřevěných hraček je stavebnice Perfo. Za jejím vznikem stojí dva tátové - Jiří Nachlinger a Jan Urban - kteří pracují se dřevem a spojuje je radost z poctivého řemesla. Prvně jmenovaný pochází z rodiny řezbářů ze Šumavy a určitě jste se setkali i s prací jeho dvou sourozenců. Jeho bratr Miroslav má vlastní designérské studio Revír, které bylo letos již podruhé k vidění na Designbloku. Jejich neméně taletovaná sestra Jana tvoří pod značkou Jou Jou a mimo jiné je autorkou ilustrací v knize/památníčku/deníčku To je moje od Rosy Mitnik. Ale zpět ke stavebnici. Existuje ve čtyřech variantách - Letadlo, Jeřáb, Nákladní auto a Robot. A nutno uznat, že pánové tenhle projekt mají dotažený do posledního detailu - stavebnice obsahuje kolem dvou stovek komponentů, které jsou zabaleny v ručně vyráběné dřevěné krabici označené logem, typem a pořadovým číslem. Perfo systém stoprocentně zabaví nejen děti, ale také (a možná hlavně) tatínky, dědečky... Cílem autorů této stavebnice bylo vytvořit hračku, která zároveň bude sloužit i jako dekorace do interiéru. A to se povedlo, úplně vidím ten pánský pokoj s koženou pohovkou, vedle které stojí Robot!

Další dřevěná stavebnice, která nesmí uniknout vaší pozornosti, je kolekce Mythos. Už na slavnostním představení značky Kutulu na začátku letošního roku jsem se do této kolekce zamilovala a držela její autorce Pavle Boháčové palce, aby se jí povedlo výrobu zrealizovat. A je to tady! A poprvé na festivalu mini si ji budete moci koupit! Mythos je inspirována antickou mythologií, ke každému kousku z této série existuje příběh a tím dětské hraní dostává ještě další rozměr.

Poslední dva tipy už jen v rychlosti, abych vás neotrávila délkou textu. Značku Lípa sleduju s nadšením. Tato mladá značka přišla se zcela novým konceptem krásných suvenýrů. A dělá to dobře! Pro děti (nejen vašich zahraničních přátel) zde pořídíte tradiční kufřík Kazeto s vkusným dekorem nebo autíčka od truhláře, pana Jirsy, jehož příběh stojí za přečtení - zde.

Kufříky Kazeto najdete i u stánku značky Pikle z pytle, která z nich vtipně vytvořila domečky na hraní. Existují ve dvou provedení - V říši divů a Za zrcadlem - a obsahují vždy dvě figurky, nábytek, nálepky a další drobnůstky, díky kterým si děti mohou domečky zabydlet podle svého. Kufříky jsou krásné nejen uvnitř, ale také zvenku. Tam je totiž zdobí ilustrace Markéty Jinochové, která tvoří pod značkou By Myyna. Mým favoritem je ten s domečky z Malagy.

Na úplný konec si neodpustím jeden autíčkový bonus. Tahle látková garáž pro tři auta mě zaujala už kdysi na Fleru, od té doby se mi značka The Three Trees ještě několikrát připomněla na různých marketech a tak jsem ráda, že své místo našla i na festivalu mini.
A schválně, poznáte, o jaké legendárních vozy se jedná?




1 komentář:

  1. Opět krásný výběr! Na festival Mini se moc těšíme, peněženka méně:)

    OdpovědětVymazat