Stránky

21. března 2016

Vůně dřeva


Blogu Jemná motorka nejsou ještě ani dva měsíce, ale pokud jste už pár článků ode mě četli, asi už tušíte, že mám ráda hezké věci. A posledních 20 měsíců, co jsem mámou, objevuju především svět hezkých věcí pro děti. Pokud chcete do tohoto světa nakouknout se mnou, určitě byste si měli ve svých diářích zakroužkovat termín 6.-10.4. V dejvické Ville Pellé se totiž odehraje první ročník dětského prodejního festivalu mini, na kterém se představí to nejlepší z designu a módy pro děti. Vystavovatelů bude celkem 50 a já jsem si pro vás připravila sérii článků, ve kterých bych vám ráda představila příběhy těch, kteří jsou mému srdci nejbližší.

První článek jsem pojemnovala Vůně dřeva, protože jsem vybrala ze seznamu vystavovatelů právě ty, kteří pracují se dřevem. Co může být pro děti lepší než přírodní materiály!

Moje srdcovka - WOO!

Tyhle tři úžasné hračky/objekty byly představeny v Paříži na Maison et Objet 2014, a ještě ten samý rok si z pražského Designbloku odnesly cenu šéfredaktorů za nejlepší nový výrobek. Čisté linie plachetnice (element vody), letadla (element vzduchu) a buldozeru (element země) navrhl Roman Vrtiška a Vladimír Žák původně pro syna jednoho z autorů, ale nakonec se jim podařilo projekt dotáhnout až k sériové výrobě tady v Čechách. Cena jednoho výrobku je 2900 Kč. První série budou mít ale určitě i velkou sběratelskou hodnotu, jen prvních 1000 ks může být označeno sériovým číslem na nerezovém puncu ve spodní části výrobku. O krásné obaly se postaralo studio Činčera.

A tady ještě náš dvouměsíční Milan s plachetnicí na Designbloku 2014 :)






 
Příběh truhlářského studia Devoto stojí za přečtení celý - ve zkratce je to cesta dvou mladých lidí, kteří "utekli" ze zcela jiných oborů za poctivým řemeslem a prací s voňavým dřevem. Za několik let se jim podařilo vybudovat profesionální firmu s dílnou v areálu bývalé šroubárny v Libčicích nad Vltavou a showroomem v Kodaňské ulici v pražských Vršovicích. Sortiment tvoří originální a především vkusný nábytek do dětských pokojů a designové doplňky českých návrhářů - od plakátů, přes svítidla až k módnímu tee-pee. Spolupracují například s ilustrátorským duem Tomski&Polanski nebo s Andreou Tachezy, o které jsem nedávno psala zde.

Na festivalu mini bude mít premiéru kolekce doplňků s ilustracemi od Ilony Polanské a nově od Patrika Antczaka. Tento mladý tvůrce má ve svém portfóliu již řadu prací s dětskou tématikou. Je například autorem ilustrací pro novou slovenskou značku Kai Kai, se kterou jste se mohli potkat třeba na loňském designSUPERMARKETu.

Pokud je pokoj vašich dětí v nějakém ohledu atypický, Devoto nabízí i zakázkovou výrobu na míru, od 3D návrhu po samotnou realizaci. Mně osobně nejvíc zaujala patrová postel Nimbo, která je dostupná ve dvou délkách. Jako dítě jsem záviděla svým bráchům palandu a taky jsem si hrozně moc přála spát "nahoře" :)



O hračkách Kutulu jsem už nadšeně psala hned po jejich slavnostním představení v hračkářství Hugo chodí bos, kde je Milan náležitě otestoval. Za tuhle veselou fotku děkuju Tereze z blogu Madame Coquette.


Podobu hraček má na svědomí mladá designérka Pavla Boháčová a výroba je ryze (západo)česká :). Já oceňuji hlavně to, že všchny hračky mají příběh nebo nějakým způsobem navazují na tradici českých hraček. Moc držím palce, aby se co nejdříve podařilo dostat do výroby kolekci Mytho, která je inspirována antickou mythologií.



V jednoduchosti je krása! Vypadá jako obyčejné ohnuté prkno, ale snadno se změní v houpačku, skluzavku, židličku, bunkr, most a vše ostatní, co si jen vaše děti vymyslí. Podporuje fantazii dětí a zároveň cvičí a posiluje jejich svaly. Autory houpacího prkna jsou rodiče, kteří hledali pro své děti jednoduchou houpačku. Bohužel (nebo bohudík?) ji nenašli a tak se pustili do výroby ladného houpacího prkna. Nově jejich sortiment doplňují i chůdičky ze smrkového dřeva. Jestli taky máte doma dítě, co neposedí, určitě jejich stánek na festivalu mini nesmíte minout.





Festival mini je jedinečný v tom, že vystavovatele namíchal tak, aby zde byly zastoupeny jak mladé značky, tak designové ikony. V článku, co voní dřevem, nesmí chybět dřevěné papenky od ikony americké poválečné designové scény Alexandera Girarda. Stejně jako textílie, kterými je autor známý, jsou hračky pestré a barevné a je na nich patrný i vliv lidového umění. Na festivalu je najdete u stánku Vitra koncept.



Na závěr vás ještě nalákám i na doprovodný program, který bude na festivalu mini opravdu bohatý, takže děti určitě s sebou! V rámci tvůrčí dílny si budou moct pohrát například s úžasnou stavebnicí Kappla z obchodu Kidtown. Je vyrobena ze dřeva, které pochází z borového lesa ve Francii, její dílky jsou stejně velké a není potřeba je spojovat žádným dalším materiálem, pouze dětskou fantazií.

Bude to velký!

1 komentář: