Stránky

3. února 2016

Květa Pacovská: Maximum Contrast

V Městské knihovně na Mariánském náměstí je teď k vidění úžasná výstava Květy Pacovské. Autorku možná někteří znáte coby ilustrátorku dětských knih z 60. let. 

My máme doma například Svět pohádek bratří Grimmů, který obsahuje čtyři pohádky bratří Grimmů, které si Pacovská sama vybrala a přeložila. A samozřejmě ilustrovala.


Pacovská dostala na celém světě řadu ocenění,včetně ceny Hanse Christiana Andersena. Jednu z jejích ilustrací jsem našla hned na úvodní stránce webovek IBBY - Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu. Jinak si ale myslím, že v případě Pacovské je situace podobná jako u dalšího ilustrátora dětských knih, u Miroslava Šaška - jsou velmi známí ve světě, kdežto u nás je zná málokdo. Tak hurá na to je poznat více!

Aktuální výstava není jen o ilustraci, najdete tam celou šíři autorčiny tvorby - od sochařských objektů, přes abstraktní malbu až po jakési "digitální hry", kde pomocí klávesnice a myši můžete vy nebo vaše děti zasahovat do různých obrazů, promítaných na plátno.

My jsme tam s Milanem strávili celé odpoledne a moc jsme si to užili. Je fakt, že kromě těch zmiňovaných "digiher" tam víc interaktivních věcí pro děti nenajdete. Ale vůbec nám to nevadilo, i 18 měsíční dítě bylo fascinováno pouhým pohledem na všechny ty barvy, nepotřebovalo se objektů nutně dotýkat.
Navíc mě teda mile překvapili všichni kustodi, od kterých jsme čekala nervozitu a obavy, aby Milan něco neshodil. Opak byl pravdou, všichni Milánka vítali s radostí, jako by to byl jejich vnuk. Myslím, že galerie v Městské knihovně je teď Milanova nejoblíbenější.

No a když si celou výstavu prohlédnete, doporučuju zastavit se ještě jednou u pokladny a prolistovat si knihy, které zde nabízejí. Bohužel novou českou knížku od Pacovské budete hledat marně. Jak sama autorka prozradila na komentované prohlídce Setkání nad knížkami, je těžké najít vydavatele pro její nové knížky, jelikož jsou poměrně náročné na metodu tisku, což je patrné z fotek níže. Jsou plné výřezů, 3D efektů, zrcalících se ploch a různých dílečků, které se dají vyklápět a zkoumat.

My jsme si na památku odnesli knížky tři, dvě jsou ve francouzštině (Un, cinq, beaucoup a Alphabet), třetí kniha v angličitně (My bedtime monster), přímo z autorčiny sbírky, a je to nádherná pohádka. Navíc autorka textu Annelies Schwarz pochází také z Čech.









Na závěr se s vámi musím podělit ještě o zážitek, který byl jako bonbónek za celou výstavou. Naprostou náhodou jsem se v galerii setkala se samotnou Květou Pacovskou, která tam ten den měla osobní schůzku. Ochotný pan vrátný si asi všiml mého a Milanova nadšení z výstavy a knih, které jsme si odnášeli, a tak mi s ní domluvil, aby nám knihy podepsala. A opravdu, nehledě na osobní schůzku paní Pacovská přišla a ochotně nám knihy podepsala. Co podepsala, nakreslila do nich nádherné věnování "pro malého Milana".



2 komentáře: