Stránky

28. září 2021

Pipasik & festival mini

Po delší době, ale s velkou radostí oprašuji koncept rozhovorů, které mají za cíl Vám představit některou z mých oblíbených značek, tentokrát opět s pozváním na festival mini. Tou značkou je Pipasik, tvůrčí duo Zuzany Šulekové a Jitky Musilové, dvou architektek z pražské Letné, maminek celkem pěti dětí. 


Značka Pipasik vznikla před pěti lety, v době, kdy jste obě s Jitkou měly malé děti. Jaké byly Vaše začátky, co bylo Vaší motivací?

Na začátku všeho byl web, kde jsme sdílely aktivity k vytištění, jež jsme tvořily pro vlastní děti. Jejich témata vycházela z toho, co zrovna děti nebo nás bavilo, ale všechny jsou založeny na principech montessori. Děti se učí pomocí co nejvíce smyslů a forma aktivit je navržena tak, aby po drobných krůčcích děti dokázaly k cíli dojít samy. Na základě pozitivních ohlasů na tyto aktivity jsme se rozhodly propracovat vybraná témata a vytvořit hry nebo interaktivní sešity. A tak vznikly první tři produkty Stela, Origami Malá farma a Zvířátka a svetry, které pracují s principem provlékání/vyšívání nebo skládání papíru. Tyto naše pilotní produkty měly premiéru na festivale mini v roce 2016, tehdy na stánku obchodu Kidtown, až letos v říjnu zde budeme poprvé vystavovat samy za sebe.


Mě osobně Vaše tvorba zaujala především vkusnou grafikou, s kým na její tvorbě spolupracujete?

Grafickou podobu našich produktů vymýšlíme s Jitkou samy, je to tvůrčí proces, který nás moc baví. Ale stejně tak rády do něj zapojujeme i ilustrátory, které vždy pečlivě vybíráme pro konkrétní produkt. Spolupracovaly jsme takto například s Anetou Františkou Holasovou, Martinem Krkoškem nebo studiem Tomski&Polanski, které vytvořilo nádherné ilustrace pro interaktivní knihu Noční život. Náš poslední přírůstek, jenž má u dětí i rodičů velký ohlas, Čmáropis, svými hravými ilustracemi doplnila Táňa Martincová. Je to kreativní sešit k procvičení grafomotoriky formou zábavných úkolů. 


To, že Vaše úkoly děti baví, mohu sama potvrdit. Dodnes moc ráda vzpomínám na procházku Prahou, kdy jsme se syny využili váš pracovní list Malý detektiv: Hledej a poznávej architekturu kolem sebe. Jak se Vám jako architektkám pracuje na toto téma s dětmi? Téma města najdeme třeba ve Vaší interaktivní knížce Můj dům, omalovánkách Co se děje ve městě...

Toto téma je samozřejmě velmi zábavné i pro nás. Nejnovější zkušenost máme z festivalu Zažít město jinak, kde jsme pořádaly dílnu pro děti. Z původního plánu hodinového workshopu se stal program na celé odpoledne, který pokračoval i v momentě, kdy nám došel materiál. Děti byly z tvorby města tak nadšené, že nedokázaly přestat a všechny své výtvory si na konci dne hrdě odnášely domů. Podobný workshop chystáme i pro festival mini, v rámci doprovodného programu v sobotu od 12:30. Děti si vyzkouší práci architekta, každý dostane svůj "pozemek" a dohromady tak stvoří novou ulici podle vlastních návrhů.

 


S tématem města souvisí i Váš další nový počin - stylové školní sešity s obrázky z míst, které jistojistě zná každý letenský rodič nebo dítě. Troufám si říct, že tyhle sešity jsou must-have pro všechny místní školáky a tipuji, že na festivale mini o ně bude velký zájem. Kromě toho si ale na festival schováváte ještě jednu, naprosto žhavou novinku. Pro mě srdeční záležitost. Knihu s ilustarcemi Andrey Tachezy. Prozradíte, o čem kniha bude?

Kniha vyjde opravdu těsně před festivalem a jmenuje se O růži, která nechtěla spát. Trochu se vymyká naší dosavadní tvorbě, protože jsme se na ní podílely pouze jako nakladatel. Knihu napsala naše velmi dobrá kamarádka Sabina Bočanová, která má v šuplíku několik krásných příběhů, z nichž jsme k vydání vybraly tento z prostředí parku Stromovka. Vypráví o tvrdohlavé růži, která se rozhodla, že přes zimu nebude spát. Problémy s usínáním totiž můžou mít nejen naše děti, ale stejně tak i květiny.



To zní velmi napínavě! Na závěr bych se Vás ráda zeptala na Váš tip, na co se na festival mini těšíte, co Vás z nabídky vystavovatelů zaujalo?

Můj tip na mini je určitě nakladatelství Meander a také se těším, že naživo omrknu i dřevěnou stavebnici Puun, která mě velmi zaujala.


Děkuji za rozhovor, Zuzano, a těším se na setkání na festivale mini již tento pátek a sobotu!




1. – 2. října 2021
pátek 10–18 hod.
sobota 10–18 hod.
pražská tržnice – hala 13
bubenské nábřeží 306/13, 170 04 praha 7 – holešovice








Žádné komentáře:

Okomentovat