Stránky

28. listopadu 2019

Měsíc s Lavvu


Do třetice ještě jedna recenze před festivalem mini. Teď už opustím nosící téma a ke slovu pustím své syny. To oni byli hlavními aktéry při testování hudebních nástrojů Lavvu, které na festivale mini představí Petra Strá a Tomáš Fingerland z La školy, hudební školy autorské tvorby a improvizace pro děti.

La škola je už mezi rodiči nejen v Praze pojem. Jejich hodiny hudby pro nejmenší děti jsou velmi vyhledávané. Ostatně na festivale mini se objeví i v rámci doprovodných programů, v pátek od 11 hodin připraví pro děti hudební dílnu. Přístup La školy je velmi originální, založený na improvizaci a hledání si vlastního způsobu hudebního projevu. Jejich kurzy navštěvují i úplně maličké děti, které třeba ještě ani nemluví, přesto je lektoři dokážou zaujmout a navést k hudbě.

Lavvu instruments je značka hudebních nástrojů navržených právě La školou na základě jejich dlouholeté osobní zkušenosti s výukou dětí. Základním kamenem je "kytara" Gingo, kterou jsme měli šanci otestovat. Je to jednostrunný nástroj, "zárodek všech kytar pro nejmenší batolata". Gingo si můžete pořídit ve dvou různých variantách. Vesele žluté Gingo s chromatickou stupnicí nebo černé Gingo s kontrastně barevnými pražci diatonické stupnice. 

Hned, jak jsem kytary vzala poprvé do ruky, mě překvapila jejich váha. Jsou opravdu lehounké a tak si umím představit, že na ně budou pohodlně hrát i mladší děti než jsou ty naše (3 a 5 let). Kluky naopak při prvním seznámení zaujaly obrázky nalepené na spodní desce. Jsou v kytarách tak trochu skryté, viditelné jen rezonančním otvorem. Milan si vybral žluté Gingo, ve kterém je obrázek s rybami. Hned tedy usoudil, že jeho kytara je pro rybáře. Františkova černá kytara ukrývá obrázek se stromy, tudíž je jasné, že s jeho kytarou se chodí do lesa! Když kluci s touhle teorií přišli, ani netušili, že tvůrci těchto nástrojů to přesně tak zamýšleli. Lavvu jsou totiž nástroje hudebních nomádů. Jsou navržené tak, aby si je děti mohly brát s sebou na výlety, jsou lehké, ale odolné, aby všechna jejich dobrodružství přežily.

Co se týče samotného hraní, u nás zvítězila naprostá improvizace. Tatínek se kluky pokoušel naučit jednoduchou melodii nějaké písničky, ale jen tak blbnout, vymýšlet si a hlavně u toho i tancovat zvítězilo. Škoda, že v době našeho testování ještě nebyly hotové speciální noty, které Lavvu připravuje. Měly by být jednoduše čitelné i pro malé děti, podle barev na pražcích pak budou schopny vybrnkat skutečnou písničku. Myslím, že to by kluky bavilo.

Ačkoli kluci většinu času hráli své vlastní kompozice, znělo to docela dobře. Kytary mají hezký zvuk, jsou to opravdové hudební nástroje, nemusíte se bát, že budou vyluzovat to, co napodobeniny kytar z hračkářství. Když jsem spolupráci s Lavvu domlouvala, vůbec mi nedošlo, že tou dobou budeme mít doma novorozence a že na nějaké divoké muzicírování to nebude nejvhodnější. Naštěstí i když kluci na kytary hráli opravdu se zápalem, nepodařilo se jim vyloudit zvuk tak hlasitý, že by našemu miminku vadil. Naopak se jí snažili hrát ukolébavky a několikrát se jim opravdu povedlo Vilmu utišit.

Každopádně schopnost kytar přežít v terénu jsme otestovali dostatečně. Vzali jsme si je s sebou na výlet na Vejminek, kde vznikly i tyto fotky. Kluci si kytary nosili díky popruhům (zatím provizorním) na zádech a ochotně mi zapózovali, abyste věděli, jak oni tu hru na kytaru myslí...

Já i kluci můžeme Gingo směle doporučit. Pokud byste si tyhle jednostrunné kytarky chtěli prohlédnout a vyzkoušet na vlastní oči a uši, zajděte v pátek nebo v sobotu do OD Kotva na festival mini, kde budou mít Lavvu instruments svůj stánek a zároveň hudební dílnu s La školou, jak jsem na začátku zmiňovala. A nebo tam pošlete jen Ježíška, určitě udělá radost.

29.-30.11.2019
OD Kotva, Nám. Republiky 8, Praha 1
5. a 6. patro
Vchod bočním vstupem z pasáže Kotva (vpravo)





1 komentář:

  1. Dobrý den, kde ty hudební nástroje kupujete? Taky bychom rádi něco drobného pořídili. Ale nějak asi nezvládnu tu aktivitu s ní. :) Holt na to nemám hlavu. Ale třeba e-shop TOPMUZIKA vypadá docela dobře, tak přemýšlím, že bych nějaké drobnosti pro děti nakoupila tam. Jen to musím vychytat, abych nekoupila něco, z čeho mi doma praskne hlava. :D

    OdpovědětVymazat