Stránky

10. ledna 2017

Svět podle Šaška


Miroslav Šašek. Článek o něm mám v hlavě už od samého začatku Jemné motorky (tedy už skoro rok!). Je to naše srdeční záležitost. Milanova knihovna se plnila průvodci "To je..." ještě v době, kdy se schovával v mém břiše :) Dnes vás ale nebudu zahlcovat vším, co na Šaškově tvorbě obdivujeme, to si schovám až na jindy, až budu mít na psaní víc klidu a času (doufám, že to bude brzo! :-D). Teď bych vás chtěla pozvat na výstavu, kde můžete procestovat svět díky ilustracím Miroslava Šaška.



Tahle výstava už druhým rokem putuje po České a Slovenské republice. Už od její premiéry v Sedlčanech netrpělivě sleduju se svou kamarádkou Katkou, kdy se konečně výstava objeví i v Praze. A jelikož je Káťa stejně netrpělivá a tak trochu drzá jako já, nenechala nic náhodě, rozeslala pár mailů a já teď můžu napsat, že i díky ní si můžete výstavu prohlédnout právě teď v kavárně kina Dlabačov. Měla totiž štěstí, že narazila na Ivanu Kudrnovou, která organizuje cestovatelský festival Zcestomítání a sdílí naše nadšení pro dětské knihy. Kromě toho, že je maminkou dvou malých dětí, v kině Dlabačov pořádá pravidelné setkání s cestovateli a stejné téma přináší i do přilehlé kavárny. Nedávno jsem vás sem lákala na ilustrace Jana Laštovičky a teď na Šaška.


Výstava je od začátku koncipovaná jako hravá, s interaktivními prvky. Studio Okolo (Adam Štěch a spol.) vytvořilo papírové moduly, na kterých jsou Šaškovy ilustrace a se kterými si můžete s dětmi hrát. 



Moduly jsou tématicky rozděleny - architektura, doprava, jazyky... Moc mě baví, jak se z průvodců Miroslava Šaška děti dozví i to, jak se v daném městě žije. A stejně tak i tady na výstavě se jim Paříž nespojí jen s Eiffelovkou, ale taky s tou paní, co nese velkej rohlík :-D


K výstavě je naplánovaná i dílna pro děti. Proběhne v sobotu 21.1. od 14:30 a děti si během ní vytvoří komiks inspirovaný tvorbou Miroslava Šaška.
Ve spolupráci s Nadací Miroslava Šaška se chystá i přednáška o životě tohoto umělce. Pro více informací sledujte a web kina Dlabačov nebo FB událost výstavy.

Kavárna kina Dlabačov - Bělohorská 24, Praha 6 Břevnov. Vstup na výstavu je zdarma.
Pozor na otvírací dobu:
Pondělí 19:00 - 22:30
Úterý 17:00 - 22:30
Středa 14:30 - 22:30
Čtvrtek 17:00 - 22:30
Pátek 14:30 - 22:30
Víkend 12:00 - 22:30



2 komentáře:

  1. Šašek je také moje srdeční záležitost:) Máš už všechny průvodce, které vyšly v češtině? Já je kupuju postupně, ale všechny ještě nemám. A nevíš náhodou, jaké letos vyjdou v Baobabu? Těším se na další článek o panu Šaškovi:) Jana, obdivovatelka Šaška

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za super inspiraci, konečně něco i pro pracující rodiče! Moc mě mrzí, že do výtvarné herny už nemůžeme. Sem zajdem možná hned v pátek !

    Iveta

    OdpovědětVymazat