Stránky

24. srpna 2017

GASK



Před měsícem jsme byli na skvělém výletě v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře. A jelikož se tam tento víkend chystáme zase, ráda bych si s vámi náš výlet připomněla a třeba vás tím i nalákala na pěkný nedělní program. 27.8. se tam totiž bude slavit už 350. výročí položení základního kamene Jezuitské koleje. V zahradách v okolí galerie bude pro děti nachystaná zábava na celý den - pohádky, koncerty, soutěž pro statečné rytíře, ukázky dobových řemesel s dílnami pro děti... Myslím, že to opravdu bude stát za to!

Kutná Hora je hodinu cesty z Prahy, což se dá, ale když už se tam jednou podíváte a zjistíte, jak je GASK úžasné místo, budete si přát, aby se ta vzdálenost zmenšila aspoň pětkrát.

Po cestě vám možná trošku vyhládne, proto vám vřele doporučuji využít nabídku piknikových košů. Jak lépe začít výlet než piknikem s nádherným výhledem! Více informací, jak si tyto stylové a dobrotami nadité koše objednat, najdete zde.
 
 

GASK je galerií, do které se opravdu s dětmi bát nemusíte. Naopak. Hned několik prostor je vyhrazeno právě dětem a věřte mi, že se jim odtamtud nebude chtít domů. V přízemí najdete dětský koutek, který navrhla Eva Koťátková. Během víkendu můžete navíc využít službu hlídání (pro děti od 2 let). V druhém patře pak najdete vizuální herny, ve kterých jsme strávili valnou většinu dne. Autorkou koncepce je Barbora Zachovalová. Kéž by takové herny byly v každé velké galerii! Co říkáte? Až kluci povyrostou, určitě je vezmu na nějakou akci Lektorského centra GASK, které právě v těchto prostorech a v ateliéru od Jana Fabiána pořádá růžné výtvarné dílny a edukační programy.
 


Děti určitě zaujme i časová osa, kterou vytvořil Jiří Franta a David Böhm. Kdybych tohle viděla jako malá, nebyly by pro mě ty letopočty takovým strašákem.


Samotná expozice galerie je tvořena krátkodobými výstavami a stálou sbírkou Stavy myslí/za obrazem. Její unikátní koncept dostal cenu Gloria musaealis v kategorii "Muzejní výstava roku 2014".  I tady myslí na děti a v každém patře najdete golfky k zapůjčení, aby malé návštěvníky z toho umění nerozbolely nožičky.


A když už se dostávám k této fotce, musím se vám s něčím pochlubit. Vyhráli jsme totiž v soutěží "Vyfoť se s Mattim" a díky tomu jedeme tentokrát do Kutné Hory na celý víkend. Cenou totiž byla noc v Jezuitské koleji s lahví vína a se snídaní. Už se celá rodina šíleně těšíme. Milan si už několik dní hraje na to, že jede do Kutné Hory a když připočtu to, že tam na nás v neděli ještě čeká tak bohatý program, je jasné, že to bude jeden z největších prázdninových zážitků. 
Tak co, koho z vás tam v neděli potkám?



Žádné komentáře:

Okomentovat