Stránky

21. září 2018

Flowers & Dinosaurs



Knížky pro děti. To je téma! Kolik jich máte doma? A o kolika z nich byste řekli, že je nikdy nevyhodíte? Tak přesně tyhle knížky každý měsíc rozesílají Flowers & Dinosaurs svým malým čtenářům - studentům. Když půjdete na webovky Flowers & Dinosaurs, dozvíte se, že je to "univerzita, která dělá z dětí silné a nezávislé osobnosti". A protože jsem chtěla vědět, jak to dělají, vyzpovídala jsem Vlaďku Hlaváčkovou, která je pod tímto projektem podepsaná spolu s manželi Caudrovi (majiteli Book Therapy) a dětskou psycholožkou PhDr. Vlastou Rezkovou.

Vlaďko, jaká byla vaše motivace založit F&D? U nás v ČR se služby tohoto typu ještě moc nenosí...
Mám tři děti a vždycky mě moc bavilo vybírat jim knihy, později se na mne začaly obracet i kamarádky, abych jim poradila, jaké knihy by se mohly líbit jejich dětem. F&D vznikl nejen z tohoto přirozeného vývoje, ale také v reakci na naše ohromné zklamání po volbě prezidenta. Chtěli jsme přispět k tomu, aby děti četly a aby z nich díky tomu vyrostly silné a nezávislé osobnosti, které se nebudou bát ani stydět za svůj názor.

Vybrat ty správné knihy musí být potom dost náročné. Jaké máte kritéria pro knihy, které svým "studentům" posíláte?
V prvé řade posíláme knížky, které jsou na trhu nové. Hlídáme si všechny redakční plány, abychom do programu zařazovali knihy, které byly vydané relativně nedávno. Tím se snažíme předejít tomu, aby našim zákazníkům přišla kniha, kterou už doma mají. Zatím se to stalo jen jednou. Ale jelikož nejsme jen virtuální a máme v Praze na Vinohradech kamenné knihkupectví Book Therapy, není problém si v takovém případě knihu vyměnit za jinou. Výběr knih samozřejmě přizpůsobujeme i aktuální sezóně, myslíme i na návaznost témat v měsících jdoucích po sobě a v neposlední řadě i na souhru knih, které jsou spolu v jednom balíčku. Zároveň zařazujeme i anglické, které v češtině ještě nevyšly.

Můžu si nějak zvolit směr, o jaké knížky bych měla já nebo moje dítě zájem? 
Ano, rodiče mají na výběr ze 4 programů, přičemž je mohou i libovolně kombinovat. Jsou to: kreativita, logika, etika a pozitivita. Dále je pro nás důležitý věk dítěte, máme kategorie 0-3, 3-5 a 5-8 let. Ke každé z těchto skupin přistupujeme s ohledem na jejich aktuální rozvoj. A ptáme se i na pohlaví dítěte. Ne že bychom měli striktně rozdělené klučičí a holčičí knihy, ale občas máme u jedné položky dvě alternativy, z nichž jedna zaujme spíš kluky a druhá spíš holky. 

A není těžké odhadovat, jak kniha osloví tak malé čtenáře, zvlášť, když vybíráte naprosté novinky? Testujete si to nějak přímo na dětech :)?
Máme dohromady 4 děti ve věku 4, 8, 12 a 15 let, každý z nich má naprosto jiný vztah ke knihám, takže nám hodně pomáhá i jejich názor. A kromě toho jsou všechny naše knihy garantovány dětskou psycholožkou PhDr. Vlastou Rezkovou. Dbáme nejen o to, aby knihy zaujaly děti, ale také cílíme na rodiče. Chceme, aby čas, který stráví s našimi knihami, byl hodnotný a zábavný pro obě strany. 

Nedávno jsem četla zajímavý názor na to, v kolika letech by se děti měly učit číst. Porovnával tradiční evropský způsob výuky s asijským, který s písmem začíná mnohem dříve. Jaký na to máte názor vy? A volíte podle toho knihy? Mají jim je předčítat rodiče?
Z vlastní zkušenosti si myslím, že by se dětem nemělo nic nutit. Jsou děti, které se ve 4 letech svou vlastní zvídavostí naučí číst. Ale stejně tak mi přijde naprosto v pořádku, když se to děti učí až ve škole. V našich programech jsou knihy, které si můžou děti prohlížet sami nebo různé tvořivé knížky, ale najdete tam také knihy s příběhy, které rodiče mohou svým dětem číst před spaním. Vždy ve vyváženém poměru. Důležité poslání naší služby je nejen pečlivý kurátorský výběr knih, ale i umožnění rodičům, aby si s dětmi vytvořili rituál. Aby nad našimi knížkami trávili čas, spolu a hezky.

Kdo si vaši službu nejčastěji objednává? Přijde mi skvělé, že doručujete do celé EU. Pro rodiny, které nežijí v ČR a chtějí své děti podporovat v češtině, je asi těžké sehnat české knihy v místě jejich bydliště. 
Je pro nás milým zjištěním, že poměrně často náš vzdělávací program objednávají tatínkové pro ty úplně nejmenší děti. Ano, zasíláme i do zahraničí, zatím v rámci Evropy, nejčastěji na Slovensko a do Německa.

A na závěr tohoto rozhovoru můžu prozradit, že Flowers & Dinosaurs budou mezi vystavovateli na prosincovém festivale mini. Takže neváhejte a běžte se s nimi seznámit a popovídat si o knihách! 
7. - 8.12. v OD Kotva na Nám. Republiky v Praze.







3 komentáře:

  1. Krásný tip pro všechny rodiče i děti. Je pravda, že i já mám často problém vybrat tu správnou knížku - raději proto chodím do knihovny, kde sice nejsou úplně nejnovější tituly, ale každou knížku si můžu prohlédnout a až třeba po měsíci, kdy ji vracíme rozhodnu, zda má smysl ji kupovat :) Užívejte podzim, Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, my také máme velice rádi doma dinosaury a začali jsme si o nich v poslední době i něco málo zjišťovat... Jediná škoda je snad jen to, že je těch informací okolo nich tak málo v českém jazyce a tak člověk musí hodně často hledat na různých anglických webech, jako je například tento ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mrknete na tuhle knizku, je sice vyprodana, ale treba bude nekde v antivkariatu k sehnani. Je v sni spoustu informaci o dinosaurech a je skvele napsana! https://m.kosmas.cz/knihy/167151/1000-nejvetsich-zajimavosti-zvirata/

      Vymazat