Stránky

26. října 2017

Designový den


Taky se vám vždycky po houbaření zdá o houbách? Tak já budu mít dnes designové sny :) Dopoledne jsem totiž strávila na výstavě Echoes, která výběrem toho nejlepšího z finského designu a architektury oslavuje sté výročí nezávislosti Finska. A odpoledne jsem ještě proběhla Designblok (za dvě hodiny a to jsem neviděla všechno!).


Ale popořádku... Výstavu Echoes můžete zdarma navštívit v Galerii Mánes už jen do 30.10. Koncepčně je rozdělena na osm tématických částí, které uvádějí velice zajímavé popisky. Pokud s sebou vezmete i děti a nestihnete vše dopodrobna přečíst, nezapomeňte si u východu vzít katalog, ve kterém všechny texty najdete. Mě osobně přiměly uvažovat o finském designu a architektuře v novém kontextu. Dočetla jsem se o právu volného pohybu a s tím spjatým vztahu Finů k lesům. O zákopovém umění a zájmu o tradiční techniky. O tom, proč Finští designéři často navrhují světla, nebo o tom, proč jsou jejich textilie tak barevné a s nápadnými vzory. Na výstavě najdete spoustu ikonických předmětů a fotografií budov. Na fotkách níže najdete třeba knížku s legendárními Mumínky nebo babybox, krabici s dětským oblečením a potřebami, která tam má již osmdesátiletou tradici. Pokud jste stejně jako já obdivovateli práce Alvara Alta a značky Marimekko, vaše srdce zde zaplesá.






















Mumínky i Alvara Alta najdete i na Designbloku. V Mánesu i na Výstavišti se totiž prezentuje tradiční finská značka Iittala, jejíž porcelán a sklo u nás prodává sympatický obchod Arki. Na Designbloku jsem si u nich naživo prohlédla novou mumínkovskou kolekci a také trochu vyzvídala, na jaké novinky se můžeme těšit na začátku prosince, kdy bude Arki vystavovat na Festivale mini. Další stánek, ke kterému jsem mířila zcela záměrně, patří šperkařce Lence Šváchové - Jewelry27. Na Designbloku představuje novou kolekci šperků ClusterHue s přírodními kameny, které jsou záměrně zkombinovány tak, aby harmonizovaly tělo působením na meridiány. Lenčinu práci i její neskutečný elán (těsně před porodem!) moc obdivuji a sama mám z její dílny nádherný prsten s modrým topazem, který jsem dostala od manžela k 30. narozeninám. A když už jsme u toho, už vím, co bych si přála k těm 40. :) Už před časem mě zaujal projekt designérek Lindy Kaplanové a Kláry Spiškové - Geometr. Dnes jsem jejich interiérové tkaniny viděla naživo poprvé a jsem v tom až po uši. Jejich textilie jsou tvořeny z velké části na ručních stavech a vynikají nádhernou barevností. Hotové obrazy.
Na fotkách vám alespoň ukážu několik vystavovatelů, jejichž produkty nějak souvisí s dětským světem. A to nejlepší si nechám na závěr - kdo mě sleduje na instagramu, už asi tuší. 
Designblok najdete na Výstavišti v Holešovicích do 30.10. Já se tam zítra vrátím i s klukama, protože Designérie, krajina zážitků, je tentokrát rájem pro děti.

Závoďáci Tomáše Rejmona


MyDvě


Hravé kartonové doplňky od Jana Činčery a Jiřího Pelcla


TyoPlanet. Hezké, ale dost drahé...

Ton


Kolekce7

ClusterHue - Jewelry27


Pouť v Designérii

Kutulu a jejich nová stavebnice. Láska na první pohled!


1 - 1/2 - 1/4. Geniální.

1 komentář:

  1. Boží! :)
    Letos výstavu ani Designblok nestihneme, protože nám zrovna organizuje život chřipka. Ale díky! :) Aspoň za to malé "vcucnutí" do designové atmosféry.
    Doufáme, že jste si to náležitě užili!

    OdpovědětVymazat