Stránky

28. dubna 2019

Workshop akvarelu




Prásknu to na sebe. Studovala jsem dvě vejšky a ani jednu jsem nedokončila. A přesto mě strašně baví učit se neustále něco nového a chodit na různé kurzy. Tahle chuť možná zesílila jestě víc, když jsem se ocitla na mateřský. Je to totiž skvělý způsob vytržení z každodenní rutiny. Na posledním workshopu jsem byla pred třemi dny a ještě teď z toho “žiju” :) Byl to kurz akvarelu s výtvarnicí Markétou Jinochovou aka Myynou, která má vlastní autorské papírnictví Mankai Paper. A protože moje články teď z nedostatku času vznikají už jen v případě opravdu velkého nadšení, zde máte report o tom, jak to celé probíhalo.


Markéta maluje jemné akvarelové obrázky především s rostlinnou a zviřecí tématikou. Loni jsem s ní dělala v rámci ambasadorství k festivalu mini rozhovor o její tvorbě, tak si ho můžete přečíst zde. Letos Markéta přišla s novinkou, rozhodla se předat svuj um dál a vypsala několik kurzů, na kterých můžete (tak jako já) propadnou kouzlu akvarelu. Měla jsem to štěstí, že jsem hned první kurz vyzkoušela. A jak to tedy probíhalo? 

Workshop byl tématicky laděn do Markétina stylu - na stole nás uvítaly krásné čerstvé květiny, které nebyly jen dekorací, ale i předmětem inspirace a následně modelem. Každá učastnice dostala svůj balíček - speciální blok akvarelových papírů, tužku, sešit na zápisky a především ilustrovaný rozcestník se všemi důležitými informacemi k začátkům s akvarelem. K dispozici byly paletky akvarelových barev v pánvičkách a různé štětce, které jsme si mohly vyzkoušet, a zjistit, s čím se nám nejlépe pracuje. 

V úvodu lekce jsme se dozvěděly spoustu tipů ohledně výběru papírů, barev, štětců, včetně vyzkoušených vychytávek do plenéru. Je to hotová věda a opravdu každý detail dělá hodně. Pak nám Markéta vysvětlila jak nejlépe pracovat s barvami v tzv. pánvičkách a šly jsme na věc! První tah roztřesenou rukou. Na rozcvičení jen rovné linky, zjistit, kolik vody je tak akorát, co to dělá, když přitlačím, a pak hurá na další level. Listy. Na všechny možné způsoby. A tím teď nemyslím tvary, ale techniky, jakými ty listy pomocí akvarelu můžete namalovat. Tahle část mě strašně bavila. Markéta nám prozradila různé fígle a kouzla a i když se to zezačátku třeba nezdálo, jakmile malba zaschla, vylouplo se to krásně. Mezitím nám Markéta ukázala taky jeden svůj akvarelový deník, který si maluje na cestách. Pro mě to byla velká inspirace a mám brouka v hlavě, jestli si něco takového před letošním létem taky nepořídím. 

Poslední úkol této čtyřhodinové seance byl věneček. Každá jsme dostala ješte jeden papír s vyšší gramáží, než byly ty “tréninkové”, a cílem bylo vytvořit obrázek, který si na památku odneseme domů. Inspirovat jsme se mohly pohledem na květiny na stole a každá jsme si vymyslela vlastní věneček. Zpočátku se mi to zdálo strašně těžký, ale na konci jsem byla překvapená, jaký pokrok jsme během tak krátké doby udělala. Markéta nám stejně jako v průběhu celého kurzu radila, co vylepšit, kam ještě něco přidat nebo jak zachránit nepovedený květ (můj případ - a ten fígl budu teď používat pořád :)). Na závěr jsme si udělaly malou výstavu a myslím, že všechny jsme byly se svým dílem spokojené. Připily jsme si skleničkou prosecca nejen na úspěšné pokračování Markétiných kurzů, ale i na zdraví jedné z účastnic, která si tenhle workshop nadělila k narozeninám. 

Jestli chcete zažít stejně skvělěj večer jako já, mrkněte na web myyna.reservio.com, kde najdete další vypsané termíny. Mimo to se s Markétou můžete potkat také opět na květnovém festivale mini, takže jestli se sami na akvarel zatím necítíte, můžete si pro začátek koupit něco z její tvorby :)






2 komentáře:

  1. Jitko, děkuju ze report a za milou společnost na workshopu! <3

    OdpovědětVymazat
  2. No, my jsme také zkoušeli reservio, ale bylo s ním teda hrozného packání... Myslím si, že by se ten systém, na to jak moc je to vyzdvihované, mohl trochu zlepšit :) Třeba daleko více jsme byli spokojení s tímto systémem zde, ale možná je to jen o osobních preferencích a nějaké uživatelské zkušenosti :)

    OdpovědětVymazat