Stránky

4. prosince 2018

YUY & festival mini


Festival mini už opravdu klepe na dveře a tak vám přináším poslední rozhovor, ve kterém představím projekt, který je naprostou novinkou a tak trochu se vymyká z festivalové nabídky. Vyzpovídala jsem jeho zakladatelku, sympatickou Táňu, která je maminkou téměř čtyřletého syna. Projekt nese název YUY a myslím, že pozitivních citoslovcí u jeho stánku na mini uslyšíte opravdu hodně!


YUY je zcela nový projekt, který bude mít na festivale mini premiéru. Můžeš nám ho ve stručnosti představit?
YUY je především místem setkání těch nejlepších autorů, designérů a výrobců dětských věcí. Mluvíme tedy o tvůrcích menších, jejíchž výrobky vznikají často vlastníma rukama, nejedná se o zavedené značky ani o velké společnosti. Setkání probíhá v online světě prostřednictvím portálu YUY. Jinými slovy YUY je online design market pro děti s nákupem přímo od tvůrců - nejprve českých a slovenských, ale už v dalších měsících se přidají tvůrci z jiných evropských zemí, řešíme Dánsko, Polsko ale i Francii. YUY má být místem pro evropské tvůrce a evropské zákazníky. V tuto chvíli pracujeme intenzivně na dokončení organizačních formalit a již brzy otevře YUY své brány návštěvníkům.

To je skvělá myšlenka! Jak tě to napadlo? 
Hlavní myšlenka byla pomoct výrobcům těch nádherných věcí pro děti aby netvořili jenom „do šuplíku“ nebo nemuseli tvořit po večerech vedle normální práce. A zároveň ukázat všem rodičům, že najít poctivý a krásný produkt pro dítě nemusí být jako hledání jehly v kupce sena a že může stačit mít jedno místo, kde ho vždy najdou.

Když o tom přemýšlím, tak vlastně ze svého povolání mám k designu a obchodu docela daleko :)  Okolo 10 let jsem strávila v korporátním byznysu, kde jsem se věnovala finančnímu auditu a posléze i procesnímu řízení a poradenství. Za tu dobu jsem viděla hodně různých společností a jejich odlišné procesy a úspěchy nebo také neúspěchy. Když jsem se potom kvůli manželově práci přestěhovala do Hongkongu, opustila jsem na několik let tento velký svět čísel. Dostala jsem možnost se podílet na několika právě vznikajících menších projektech a najednou jsem poznala, jaké to doopravdy je, vést podnikatelský projekt začínajícího ale i fungujícího malého podnikatele - že místo optimalizace výroby řeší nedostatek kapacit a místo dlouhodobé vize potřebu krátkodobého přežití.
Na druhou stranu k designu nebo obecně umění jsem měla osobně vždy hodně blízko, i proto jsem se kdysi stala spolumajitelkou jedné zavedené umělecké galerie se zaměřením na mladé začínající umělce.

Jak vybíráš designéry a autory pro YUY? Máš nějaká kritéria, aby značka mohla být na YUY prezentována?

Vlastně si YUY vybírají spíše autoři sami, než aby tomu bylo naopak. Ano, první kontakt bývá ze strany YUY – autorům nicméně neposíláme žádnou prezentaci a také nic neslibujeme. Zajímáme se oboustranně o fungování a naše cíle a v určité chvíli nám dojde, že spolupráce dává velký smysl.
Z tohoto procesu právě vyplývá i to hlavní kritérium YUY. Tím je to, že tito tvůrci berou svoji tvorbu vážně. Chtějí tvořit kvalitní a výjimečné věci a posouvat se i za hranice jednoho státu. A co tvoří? Cokoliv pro děti – na sebe, na hraní nebo do dětského pokoje. V současném sortimentu YUY najdete ručně pletené čepice z jemné merino vlny, dřevěný domeček pro panenky s nábytkem včetně takových detailů jako je matrace nebo postrování, lněné a manžestrové lacláče určené pro objevování venku, batohy v retro stylu na všechny dětské nezbytnosti a pro každý výlet a cestu nebo multifunkční nábytek - třeba dětskou postýlku, která se může proměnit v psací stůl, lavičku, krabici na hračky nebo nakonec pelíšek pro psa, až dítě vyroste.

Jestli to tedy dobře chápu, YUY není jen eshop, ale přináší i podporu pro samotné tvůrce?

YUY má dvě roviny. Ta první je zaměřena čistě na tvůrce, které YUY sdružuje a poskytuje jim zázemí komunity s napojením na specialisty a odborníky v různých sférách. Ti jim mají pomoct soustředit se na to, co je baví nejvíc a to je samotná tvorba. Řešíme společně například certifikaci výrobků, správnou cenotvorbu nebo hledáme dodavatele materiálu. Tady YUY vystupuje v roli “parťáka”, který tvůrcům často chybí. 

A co můžeme čekat od té druhé roviny YUY?

Další rovina je ta prodejní a to je ta, kterou vidí zákazníci - současní nebo budoucí rodiče a prarodiče a všichni ti, co mají ve svém okolí děti a mají rádi krásné a poctivé výrobky, u kterých hledají příběh a původ. Portál YUY poskytuje tvůrcům, které sdružuje, možnost prodeje vlastní tvorby zákazníkům napřímo za férových podmínek a za cenu, kterou sami tvůrci garantují. To znamená nečekejte plošnou dopravu zdarma, která je často skrytým poplatkem, který nesou výrobci, ani nepřehlednou nabídku. Čekejte výběr těch nejlepších produktů, dostatečnou informovanost o výrobků a jeho autorovi nebo třeba limitované kolekce, které najdete jenom na YUY. Velkým bonusem takového přístupu je, že nákup na YUY je skutečným zážitkem v podobě osobně zabaleného výrobku, který voní, může být převázaný mašlí a jeho součástí je často osobní vzkaz nebo poděkování přímo od autora. Je to nákup, který má smysl.

Jak jsem už na začátku rozhovoru zmínila, YUY se v ČR představí poprvé právě na blížícím se festivale mini. Vždy se těším na to, jak si jednotliví prodejci připraví svůj stánek, prostor, který mají určený k vlastní prezentaci. A tak se zeptám i tebe, na co se můžeme těšit u YUY? 

Stánek YUY bude koncipovaný jako takové interaktivní nahlédnutí do dětského pokoje, reálné věci tvůrců YUY v reálném prostředí k dispozci dětem na hraní nebo odpočívání během festivalu. Pozornost dětí (a dost možná i tatínků) přitáhne stylové šlapací auto z dílny Tomáše Večeři, model ispirovaný Škodou Felicia. Zatímco si děti budou hrát, rodiče se můžou pokochat tvorbou několika módních značek. Představíme například slovenskou značku Navon, která přiveze do Prahy kalhoty s laclem, sukně i roláky z nejjemnější biobavlny - celou kolekcí se prolíná minimalismus, má výjimečné detaily a je nesmírně praktická v použití. Za zmínku určitě stojí slovenská oděvní designérka Nina Retzerová, která představí svoji první kolekci něžných mušelínových pyžámek a overalů, nebo ručně pletené čepičky české značky Flóra plete.

Můžeš zmínit jednu značku ze seznamu vystavovatelů na předvánočním mini, na kterou se těšíš?

To je velmi těžká otázka, protože se těším na spoustu z nich. Pokud opravdu mám jmenovat jenom jednu značku, tak to bude La škola s jejich konceptem hudebních nástrojů Lavvu Instruments. Konkrétně jejich nový přírůstek do rodiny strunných nástrojů – elektrická kytara Era. Sen všech děti – kdyby o ni věděli.., mého syna nevyjímaje. Chodili jsme společně na hodiny La školy, které byly vždy skvělým zážitkem. Mám radost, že její zakladatelé dál rozvíjí tuto značku směrem k opravdovým hudebním nástrojům, které si navíc dítě může brát kamkoli s sebou.



7. a 8. 12. 2018, 10 -18 hodin
OD Kotva, Nám. Republiky 8, Praha 1
5. a 6. patro - vchod bočním vstupem z pasáže











Žádné komentáře:

Okomentovat