Stránky

12. ledna 2019

Poprvé s Peprnou Prahou na procházce


S velikým nadšením jsme dnes s Milanem odcházeli z naší první procházky s Peprnou Prahou. Jestli máte naše hlavní město rádi a chcete své děti naučit koukat se kolem sebe a vnímat Prahu v celé její kráse a rozmanitosti, začněte na tyhle procházky chodit taky. Konají se už několik let pravidelně každý měsíc, pokaždé však na jiném místě. Průvodce Libor má s vedením dětí mnohaleté zkušenosti, jeho výklad je poutavý a plný perliček, které si děti snadno zapamatují. Ideální pro holky a kluky ve věku od 5 do 11 let.


Dnešní procházka začínala u Faustova domu (myslím, že Milanovi se bude o Faustovi i zdát), pak jsme se zastavili u pamětní desky vyrobené z rozkovaných střepin bomb z druhé světové války. Průvodce Libor nás všechny nachytal, že neznáme sochu Benedikta Roezla (natož příběh, jak se zrovna tento památník ocitl na Karlově náměstí). Zamávali jsme svatému Janu Nepomuckému a lehce promrzlí jsme se přesunuli do tepla a pohodlí přednáškového sálu Centra architektury a městského plánování (CAMP). Tady nás čekala cesta časem do středověké Prahy, do doby, kdy Karel IV. budoval Nové Město. Děti se díky skvělé projekci dozvěděly, jak město vznikalo a co všechno bylo potřebné k jeho plánování. A odtud už stačil jen krok zpět do současnosti a pochopení smyslu CAMP bylo hned snazší. Prohlídka výstavy Praha zítra? pak uzavřela povídání na dnešní téma. Na samý konec jsme se vrátili do přednáškového sálu, kde děti čekala rekapitulace procházek z celého loňského roku. Nestačila jsem se divit, kolik zajímavostí si děti pamatovaly. Vypočítávaly, co všechno má na svědomí Plečnik na Pražském Hradě, kolik pláten má Slovanská Epopej, s jistotou vykřikovaly, po kom je pojmenovaný koncertní sál v Rudolfinu, i to že se tam dříve cvičilo, procítěně vyprávěly, jak smutný osud měl Bedřich Smetana a nejen že znaly architekta Schulze, ale také věděly, jaké stavby v Praze postavil! Děti z prvního stupně!

A tím moje chvála nekončí, Peprná Praha má spoustu dalších aktivit, takže se určitě vyplatí minimálně podívat se na její web a začít ji sledovat na Facebooku, kde se každý týden objevují perličky maskota Vepříka Pepříka. 

Na závěr si musím jen postesknout, že přístí procházku prošvihnu, protože budu tou dobou zrovna v Bilbau. V únoru se s Peprnou Prahou podíváte do Centra pro současné umění DOX, kde zrovna probíhá skvělá výstava TATA 30JS plná interaktivních prvků, včetně nahrávacího studia a virtuální reality. 





Žádné komentáře:

Okomentovat