Stránky

4. srpna 2018

8SMIČKA


Jsou to už čtyři měsíce, co se umění odstěhovalo do Humpolce! Do krásného černého domu, s komínem tak vysokým, že se mi ani nevešel na fotku. V tom domě se kdysi předla vlna, dnes v něm bydlí zóna pro umění 8smička. Umění je zde návštěvníkům (i těm nejmenším) předkládáno velmi promyšleně, s důvtipem a v naprosto vřelé atmosféře.

My jsme si během dnešního odpoledne stihli vychutnat výstavní prostor 8smičky hned třemi způsoby...

1. Sešít_ek
K aktuální výstavě Pocta suknu: textil v kontextu umění je pro děti připravený pracovní list Sešít_ek. Naším prvním průvodcem výstavou se tedy stala špulka, která na děti čeká na různých místech v expozici, ony ji hledají (i s baterkou!), plní úkoly a ty si zapisují do Sešítku. Motiv špulky se pak opakuje jako odkaz na historii budovy i na dalších předmětech v hracím koutku v kavárně nebo jako autorská stavebnice od Ateliéru SAD.





2. Rodinná výtvarná dílna
8smička sází na pravidelnost. Jednou z nich jsou sobotní rodinné výtvarné dílny. Vždy od 14 do 17 hodin, ale pokaždé s jiným lektorem. Tu dnešní vedla Dagmar Chocholáčová, kterou možná znáte z Veletržáku, kde také vymýšlí výtvarné dílny pro děti. V auditoriu, ze kterého jsou skleněnými dvěřmi průhledy do expozice, na nás čekal zajímavý materiál. Plyšáci, nůžky a nitě. Téma znělo Naruby a přesně to děti měly s plyšáky udělat. Na chvíli se stali malými umělci, kteří mohli z plyšáka, jakých na světě existují tisíce, možná milióny, vytvořit nějakou osobitou bytost. Já jsem navíc lektorce neskonale vděčná, že jsem tam mohla Milana nechat tvořit samotného a mezitím si prohlédnou výstavu Pocta sunku ještě jednou...





3. Komentovaná problídka s kurátorkou
Měli jsme totiž štěstí, že kromě rodinné výtvarné dílny dnes v 8smičce probíhala předposlední (výstava končí už za týden) komentovaná prohlídka s kurátorkou Markétou Vinglerovou, jíž se účastnil i 4000. návštěvník galerie. Za 4 měsíce v Humpolci je to myslím pěkné číslo! Takže neváhejte a naplánujte si výlet do Humpolce.







Pár rychlých tipů na závěr:
Moc hezký článek o galerii se spoustou fotek z expozice sepsala Jana na svém blogu Malé radosti.
V Humpolci mají super dopravní hřiště.
V Hotelu Kotyza na náměstí nevaří nic moc. Až někdo objevíte dobré jídlo v Humpolci, dejte vědět!
Zato dortíky v kavárně 8smička jsou výborný.
Původně jem zvažovala, že bysme někde v okolí i přespali a našla jsem tři zajímavé ubytování, která by se vám mohla líbit.


Žádné komentáře:

Okomentovat