Stránky

10. května 2018

festival mini & Holešovice


Protože se tentokrát festival mini koná v "našem rajónu", rozhodla jsem se sepsat vám pár zajímavostí, kterými byste si mohli výlet do Holešovic ještě zpestřit. Už kvůli samotnému místu akce (bývalé továrně) nakousnu téma holešovického industriálu, dám vám tipy na hřiště a parky a taky na dobré podniky v bezprostřední blízkosti festivalu mini

Už asi všichni máte v kalendáři zakroužkovaný pátek 11. a sobotu 12. května, protože se bude opět konat tahle skvělá akce - festival mini. Představí se na něm výběr z českých a slovenských značek, designérů, módních návrhářů, nakladatelství a obchodů zaměřených na produkty pro děti a rodiče. Festival bude tentokrát opravdu stylový a to nejen svým zaměřením, programem doplněným o módní přehlídky, ale také místem, ve kterém se bude konat. V pátek v 10 hodin se vám totiž otevřou brány holešovické Továrny, krásného industriálního prostoru. 

Budova může trošku klamat tělem, při pohledu zvenku byste asi nehádali, že jde o výrobní a kancelářský areál firmy Ing. Josef Polak, která ve 20. a 30. letech dodávala do celého světa patentovaný tlakový licí stroj s vertikální studenou komorou. Firma, která po revoluci navázala na tradici té původní, se však z prostor odstěhovala v roce 2004 a od povodní v roce 2012 se sem stahovali jen bezdomovci. Na podzim 2016 začala nová éra továrny, tentokrát už s velkým T. Vzniklo zde kulturní centrum s kavárnou a ateliéry několika umělců, mezi nimiž je i výtvarník Roman Týc, člen skupiny Ztohoven. Konají se zde různé akce, od bleších trhů po motorkářské přehlídky. Život Továrny je už bohužel téměř u konce, na podzim končí provozovatelům nájemní smlouva s developerem, který se rozhodl budovu zbourat a postavit zde nový objekt. I proto byste se sem měli vypravit, máte jednu z posledních šancí nasát atmosféru této industriální budovy.

All ride show v Továrně
Mnohem lepší osud má hned sousední objekt - výrobní hala ve vnitrobloku, která byla původně součástí zmiňované firmy na hliníkové odlitky. Dnes zde sídlí firma Braasi, která vyrábí batohy. Tvůrci této značky jsou architekti, což je znát i z prostoru haly, která byla nedávno zrekonstruovaná. Díky festivalu mini budete mít šanci dostat se i sem! Právě zde se budou konat doprovodné programy pro děti a najdete zde i klidovou zónu pro maminky. Firma Braasi se na festivale představí také mezi vystavujícími a to se svojí novinkou - dětskou verzí stylových městských batohů pro děti ve věku 3 až 6 let.

Braasi Baby
Trošku jinou tvář holešovického industriálu můžete najít v nedalekém přístavu. Jeho kouzlo utrpělo za poslední roky dost velké rány výstavbou bytových komplexů podél řeky, ale přesto zde stále najdete tajemná zákoutí a moji oblíbenou železobetonovou budovu veřejného skladiště, která je naštěstí památkově chráněna. Hezký pohled na holešovickou marínu je i z vodní hladiny. K tomu můžete využít nově zrekonstruovaná šlapadla, která najdete u houseboatu Port X (nutno objednat předem). Doporučuju ale bez dětí, zato s vínem a nějakou dobrotou z nedaleké Home Kitchen.
Stylový houseboat Port X a repasovaná šlapadla z 60.let (v kontrastu s novými "paneláky" v přístavu)

Přístav industriální...

...a romantický :)

Naopak děti určitě vemte na přívoz, který spojuje holešovický a karlínský břeh Vltavy, se zastávkou na Štvanici. Právě sem rádi jezdíme, je to klidná oáza, s pískovištěm a cestami ideálními pro projížďky na odrážedle. Jen s kočárkem si tročku máknete, zvlášť při vystupování na Karlínské straně, kde je poměrně hodně strmých schodů.

Pohled na svatého Antoníčka z přívozu

Výstava Obrazy žárem na Štvanici

Festival začíná oba dva dny v 10 hodin, tak pokud jste ranní ptáčata, skočte si před tím do haly 22 v Holešovické tržnici pro čerstvou zeleninu a výborné sushi. Areál tržnice by se měl postupně přeměnit v umělecké centrum, ale už dnes tu fungují dvě zajímavé kulturní zařízení - Trafo Gallery a Jatka78. V Jatkách najdete i skvělé bistro a bar, kde se bude líbit vám i dětem. V pátek tam bude bohužel z důvodu soukromé akce zavřeno, ale určitě tam někdy zajděte. Nyní tam navíc probíhá i výstava hybohledů Pavla Macka, které se sem přestěhovaly z muzea v Roztokách.

Hravé prostředí v Jatkách

Za uměním můžete zajít taky do Centra současného umění DOX. Další zajímavou konverzi továrních prostor najdete ve VNITROBLOCKU nebo Paralerním polis, kam můžete zajít na kávu. 
Skvělé občerstvení najdete i na samotném festivale mini. Na výběr budou dobroty z restaurací a kaváren: Bistro8, Leli's cupcakes, Flatwhite nebo Salt'n'Pepa Kitchen z Letné. Já už se nemůžu dočkat, až s klukama ochutnáme domácí, ručně vyráběné nanuky od nové české značky Lunar!

Vzducholoď v DOXu
Nanuky Lunar

Na cestu domů si kupte chleba v pekařství Naše toustárna, které najdete hned naproti Továrně, ve které bude festival mini. Ale pozor, mají otevřeno jen ve všední dny. A pokud nebudete z festivalu odcházet až při zavíračce v 19 hodin, můžete se ještě procházkou přes Libeňský most přesunout na dětské hřiště v Thomayerových sadech. Díky vodě a vzrostlým stromům je to tam skvělé zvlášť v parném horku.



Žádné komentáře:

Okomentovat