Stránky

8. května 2016

Ladí neladí

O tom, jak malé děti vnímají hudbu, dokonce už v prenatálním stádiu, se píšou studie a přesto sehnat v Praze koncert, na kterém nebude vadit pohyb a občasný povyk vašeho dítka, není úplně lehké. Na konci dubna jsme ale s Milanem vyzkoušeli první sousedské hraní pro děti na Letné. Jaké to bylo a jak vůbec organizátory něco takového napadlo, si můžete přečíst právě teď a tady :)

Nedávno jsme se s Milanem vrátili z Londýna, kde jsme byli navštívit kamarádku s dvouletou dcerou. Program našeho výletu jsme proto vybíraly hlavně pro děti. Jedna z akcí, která mě i Milana hodně nadchla, byl koncert v rámci projektu Bach to baby. Jsou to koncerty vážné hudby pro úplně ty nejmenší děti, víc se o nich určitě rozepíšu v článku o Londýně, ke kterému se nějak pořád nemůžu dostat. Hned, jak jsme se vrátili, jsem začala hledat, jestli v Praze neexistuje něco podobného a shodou okolností na mě z facebookové Letenské party vyskočila pozvánka od Jitky Holasové na první sousedskou hudební dílnu pro batolata.

Dílnička se konala v trochu potemnělých suterenních prostorách Café Lajka, kde jsme ale nikoho nerušili. Jitka s manželem si přinesli kytaru a velké bongo. Měli sestavený přibližný "playlist", ale zároveň byli otevřeni všem návrhům a přáním, takže program dílny se vyvíjel spontánně až na místě. Oproti naší londýnské zkušenosti to tedy nebyl koncert v pravém slova smyslu, ale společné hraní, kdy si každý mohl přinést svůj hudební nástroj nebo cokoli, co vytváří nějaký zvuk, a účastnit se na společné improvizaci.

Nápad uspořádat hudební dílnu vznikl na ostrově Lanzarote, kde organizátorka trávila dovolenou. Se svým manželem a ročním synem bydlela u rodiny uprostřed lávových polí, která žila poměrně společenský život, a v jejich domě se konaly různé akce. "Kromě jógových lekcí, koncertů, workshopů a meditací tady jednou týdně pořádali i hudební dílničku pro malé děti. Jen tak, svépomocí, bez větší strukturace a rozvrhu. Sjížděli se lidé z celého malého ostrova a muzicírovali, děti a dospělí, každý, jak uměl. Bylo to úžasné, říkala jsem si – když to jde na Lanzarote uprostřed ničeho, proč by to nešlo u nás na Letné. Tahle DIY myšlenka je mi hodně blízká v hudbě i v životě." prozrazuje Jitka Holasová.


Když jsem se Jitky zeptala, jakým směrem by chtěla tuhle "hudebku" pro děti posouvat dál, odpověděla: "Chtěla bych příště zkusit zapojit i další hudbu, víc žánrů, rocku nebo naopak chill-outu, můžeme si i něco pouštět ze záznamu, zkusit zaimprovizovat i třeba hudbu z různých koutů světa – zkusit, jak se asi hraje v Africe, nebo třeba v Indii, instrumentálně, s nepravidelným rytmem atd. Zkusím taky vymyslet víc „herních vložek“, jako bylo bubnování jako vláček, napodobování zvířátek a tak." A to zní dost lákavě! Držím Jitce moc palce, aby jí její nadšení vydrželo i nadále, a už se těším na pokračování.

Druhá sousedská hudební dílna se uskuteční už tuhle středu 11.5. od 15:30 ve Stromovce, nedaleko Vozovny, pod širým nebem. Více informací najdete ve facebookové události zde.

1 komentář:

  1. Ahoj, i já jsem si nedávno začala psát svůj vlastní první kytarový blog a chtěla bych tam lidi provést tou moji cestou toho, jak se na tu kytaru budu učit až do doby, dokud nebudu mít pocit, že to opravdu umím... Kdybych věděla, jak ho sem umístit, tak ti ho i pošlu... Když poradíš, pošlu :) Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat